Poate știința șterge amintirile rele?

sterge amintirile

Fie că sunt de la o despărțire groaznică sau de la un eveniment dramatic din viața noastră, unele amintiri ne bântuie întreaga viață. Oare poți scăpa de ele, poate știința să șteargă amintirile rele?

Memoria este un proces psihic complex care constă în întipărirea, recunoașterea și reproducerea senzațiilor, sentimentelor, mișcărilor, cunoștințelor etc. din trecut și este un proces incredibil de complex. Oamenii de știință au crezut mult timp că amintirile sunt stocate în secțiuni diferite ale creierului, credeau că memoria este ca un dulap cu mai multe sertare și amintirile sunt stocate pe categorii. Acum știu că lucrurile nu stau deloc așa. De fapt, fiecare amintire e un proces care are loc la nivelul întregului creier.

Dacă ajungi să îți amintești de acest articol e tocmai pentru că celulele din creierul tău au construit, în timp ce ai citit, conexiuni și legături noi și, literalmente, au schimbat “circuitele din creierul tău”.

Această schimbare e parțial facilitată de proteine din creier. Oare ce s-ar întâmpla dacă proteinele respective nu ar fi disponibile? Pe scurt, creierul nu ar mai putea construi legăturile și conexiunile noi, adică nu ți-ar mai putea crea amintiri noi.

Oamenii de știință au testat asta injectând șoricei cu substanțe care previn formarea proteinelor respective, ca rezultat șoriceii nu au mai ținut minte evenimentele petrecute imediat după administrarea substanței.

Din aceste teste, oamenii de știință au găsit o metodă să țintească memoria pe termen lung pentru ștergere.

Vezi tu, de fiecare dată când îți amintești ceva, creierul tău de fapt reconstruiește “circuitele din creierul tău” pentru ca amintirea respectivă să reflecte mai mult ce gândești acum.. Deci, dacă sunt fericit o să îmi creez amintiri mai fericite?

“Amintirea” este o acțiune de creație și imaginație.

Așadar, cu cât te vei gândi mai mult la o amintire, cu atât o vei îmbunătăți mai mult cu experiența de viață pe care o ai acum, cu conceptul tău de adevăr din prezent. Dacă te gândești acum, cu mintea de acum, la o cearta primită de la părinți când aveai 14-15 ani vei înțelege altfel sensul cuvintelor spuse de ei, nu vei mai vedea doar țipete, plânsete sau reproșuri, iar celulele din creierul tău vor avea grijă ca amintirea respectivă să reflecte asta prin crearea de legături și conexiuni noi.

Cercetătorii au cuantificat acest proces de schimbare a amintirilor.

Imediat după atentatele de la 11 Septembrie 2001, sute de persoane au fost întrebate despre amintirile din acea zi tristă. Un an mai târziu, au primit răspunsuri cu 37% din detalii schimbate, iar la trei ani de la eveniment 50% din detalii erau diferite sau dispăruseră.

Pentru că amintirile sunt formate și reconstruite de fiecare dată, dacă ți s-ar administra o substanță inhibitoare a proteinei care ajută la formarea amintirilor în momentul în care te gândești la un eveniment din trecut, amintirea ar putea fi ștearsă.

Ca să testeze această teorie, cercetătorii au luat șoricei de laborator și le-au redat un sunet urmat de un mic șoc electric. După ce au făcut asta de mai multe ori, șoriceii au învățat că dacă aud sunetul va urma un șoc electric. Ca rezultat, aceștia începeau să se agite de fiecare dată când auzeau sunetul.

Câteva luni mai târziu, șoriceii se agitau la fel de tare la auzirea sunetului, dar dacă li se administra substanța mai sus menționată înainte de redarea sunetului aceștia uitau complet de șocul electric ce urma după sunet. Își pierdeau amintirea legată de acel sunet.

Ca să se asigure că substanța administrată nu cauza leziuni creierului, cercetătorii au repetat experimentul folosind două sunete. Ambele sunete erau urmate de un șoc electric și în cele din urmă șoriceii au ajuns să se sperie de ambele. Apoi au demonstrat că dacă le administrează substanța când redau un sunet, șoriceii vor uita de șocul electric asociat cu acel sunet, dar nu și pe celălalt.

Mergând pe logica: dacă ai un sentiment negativ legat de un eveniment, atunci țintirea unei proteine din regiunea creierului care joacă un rol major în emoții (sistemul limbic) poate ajuta la ștergerea legăturii respective. În timp, cercetătorii au descoperit substanțe care să țintească proteine diferite din zone diferite ale creierului.

Acestea pot fi descoperiri valoroase pentru persoanele care suferă de tulburarea de stres post-traumatic deoarece acestea trăiesc reacții emoționale intense ( teamă, nervozitate, tristețe sau vinovăție) și simptome fizice (transpirații, tensiune musculară) determinate de evocarea evenimentului.

În timp ce aceste substanțe sunt încă testate pe șoricei, întrebarea mea pentru tine este:

Tu ai lua “pastila uitării” dacă ar fi disponibilă în farmacii?

 

Dacă ai timp liber și vrei detalii îți sugerez următoarele articole:

The Forgetting Pill

Memory and Forgetting

Selectively Deleting Memories

Shock Therapy Can 'Erase' Bad Memories, Brain Researchers Show

Articole Recomandate: 
Categorie: 

Ai ceva de comentat?