Personalitatea e influențată de ordinea la naștere

ordinea la naștere

Cercetătorii au consumat un ocean de cerneală pe tema "Cum influențează ordinea la naștere personalitatea?". În acest articol îți voi prezenta punctele comune din studiilor respective.

Ordinea la naștere se referă la ordinea în care au fost născuți copiii într-o familie, de exemplu primul născut, al doilea născut, etc. Oamenii de știință consideră că ordinea la naștere are un efect profund și de durată asupra dezvoltării psihologice a unei persoane. Această afirmație are, cel mult, suport empiric limitat și a fost contestată în repetate rânduri de către diverși cercetători. Cu toate acestea, ordinea la naștere continuă să fie un subiect popular și încă deschis pentru studiu.

Ca să nu te plictisesc cu prea multe detalii o să încep direct prin prezentarea punctelor comune ce se regăsesc în majoritatea studiilor.

Primul născut, tinde să fie cel mai important într-un grup, cu abilități de lider și mai ambițios decât frații mai mici în a-și atinge scopul. Din păcate, de cele mai multe ori va ajunge o persoană perfecționistă și nu foarte deschisă la idei noi, făcând tot ce îi stă în putință să se facă plăcut, tendință cauzată de pierderea atenție oferite de părinți în primii ani de viață. Odată cu apariția fraților sau surorilor tind să încerce să recapete atenția părinților cu orice preț, uneori chiar prin rănirea altor persoane.

Fiind primul născut primește mai multă atenție și afecțiune de la părinți decât ceilalți copii ai familiei, dar în același timp, părinții tind să aibă și așteptări mai mari de la primul născut decât de la frații mai mici. Teoria din spatele acestei afirmații este că dacă părinții au așteptări mari de la tine ești mai predispus să vrei să ajungi să îndeplinești acele așteptări. Similar, dacă părinții te văd ca fiind "cel mai responsabil" dintre frați vei vrea să le dovedești că ești.

Mijlocii, prinși la mijloc între "fratele responsabil" și mezinul familiei, dezvoltă de cele mai multe ori un spirit extrem de competitiv și ajung să fie cei mai diplomați și mai flexibili dintre membrii familiei. Aceștia încearcă la rândul lor să atragă atenția părinților prin rezultate peste medie la școală și dezvoltarea înzestrărilor artistice.

Mijlocii nu sunt stresați de așteptări mari, cum este primul născut, și nici nu beneficiază de indulgența oferită de părinți mezinului. Ca rezultat, tind să fie mai puțin ambițioși și competitivi decât ceilalți frați, ajungând să fie mai persoane mai relaxate în general. Pentru că primește mai puțină atenție decât ceilalți frați caută mai multe relații și prietenii în afara familiei.

Mezinul va fi cel mai dependent de părinți dintre frați. Ultimul născut este mai egoist și obișnuit ca ceilalți să îi ofere totul. În ciuda acestor trăsături, va fi cel mai șarmant, amuzant și încrezător dintre frați. Aceștia tind să fie mai creativi, dar în general mai iresponsabili și mai imaturi decât frații mai mari. Acest lucru este un rezultat al faptului că așteptările părinților au scăzut dramatic și nivelul lor de indulgență a crescut de la nașterea primului copil.

Fiind cei mai tineri dintre frați duce de cele mai multe ori la un simț al responsabilității diferit ceea ce îi face să creadă că alții vor fi liderii și vor lua deciziile importante pentru ei.

Cei singuri la părinți tind să fie mai inventivi și să aibă rezultate mai bune la școală. Aceștia vor fi mai maturi decât copii de vârsta lor simțindu-se chiar confortabil în cercurile de adulți. Ca și ultimii născuți, vor fi mai alintați și vor înțelege mai greu situațiile în care nu obțin ceea ce își doresc.

Aceștia au tendința să deteste dezordinea și să nu aibă control asupra situației. Fiind singuri la părinți, așteptările părinților sunt întotdeauna mari, dar spre deosebire de "primul născut" aceștia nu trebuie să lupte pentru atenția părinților. Ca rezultat, au potențial mai mare să prospere pentru că atenția părinților nu este împărțită cu nimeni. Pentru că trăiesc în casă doar cu adulți vor învăța din acțiunile părinților și asta îi va face mai responsabili și mai maturi. Singurătatea va contribui la dezvoltarea creativității și a vocabularului elevat necesar pentru a se integra în cercurile de adulți.

Pentru că nu au avut nevoie să facă compromisuri cu frații și pentru că viața în general este un haos, aceștia pot întâmpina probleme în crearea de relații noi și tind să se simtă lipsiți de control când lucrurile în viață nu merg cum ar vrea ei.

Acestea sunt doar câteva din punctele comune ale rezultatelor cercetărilor științifice pe tema ordinii la naștere. Desigur, aceste lucruri sunt foarte interesante, dar sunt multe variabile care pot influența evoluția noastră de la sex, poziția socio-economică a familiei, diferența de vârstă între frați și câți frați sunt în total.

Dacă te regăsești în acest articol și vrei să aprofundezi subiectul îți las câteva articole (în engleză) ca să te delectezi:

Birth order Wikipedia - aici găsești detalii despre diverse studii și 19 linkuri spre diverse articole și studii pe această temă

Is Birth Order Destiny? - by Susan Krauss Whitbourne Ph.D.

How Birth Order Affects Personality - by Dr. Gail Gross - Human Behavior, Parenting, and Education Expert, Speaker, Author. Ph.D., Ed.D., M.Ed.

How Birth Order Affects Your Personality - by Joshua K. Hartshorne

Birth order effects in the formation of long-term relationships - by Joshua K. Hartshorne

Dacă vrei să citești mai multe documente despre știința cognitivă publicate de Joshua K. Hartshorne ai link spre pagina lui aici

Articole Recomandate: 

Ce este inteligența emoțională(EI sau EQ): Cum să iți crești inteligența emoțională?

cresterea inteligentei emotionale

Experții în psihologie și managementul afacerilor sunt de acord; testele IQ de modă veche nu sunt indicatori clari ai potențialului uman. În timp ce modul de utilizare a matematicii, a logicii și a limbajului pot fi privite ca unități de măsură pentru IQ, implicațiile inteligenței emoționale nu pot fi ignorate.

Categorie: 

Ai ceva de comentat?