Este cafeina un drog?

cafeaua un drog

Fără doar și poate. Este un drog psihoactiv și în rândurile următoare îți voi explica și de ce spun asta.

Ce este un drog psihoactiv?

Un drog psihoactiv psihofarmaceutic sau psihotrop este o substanță care acționează direct asupra sistemului nervos central unde afectează funcțiile normale ale creierului cauzând modificări ale percepției, stării de conștiență,  stării de spirit, cogniției sau comportamentului. Aceste substanțe chimice traversează bariera hematoencefalică și acționează în principal asupra creierului cauzând schimbări care pot fi plăcute(cum este starea de euforie) , avantajoase (cum este creșterea vigilenței) sau negative (cum ar fi starea de panică). Odată cu utilizarea prelungită a oricărei astfel de substanțe se poate instala starea de dependență psihologică și fizică, ceea ce poate crea neplăceri în momentul când vrei să întrerupi utilizarea substanței respective.

De ce este cafeina un drog?

Am discutat despre efectele cafelei asupra creierului și cum se bea corect cafeaua în trecut, dar astăzi voi detalia motivele pentru care susțin că este un drog psihoactiv și modul în care poți deveni dependent de cafea.

Cafeina, este un alcaloid din grupa purinelor, care se găsește în cafea, ceai, nuci de cola, mate, guarana și cacao. Este unul dintre cei mai vechi stimulenți naturali folosiți de om.

În general, cafeina acționează ca stimulant al sistemului nervos central (creierul) , crește pulsul și tensiunea arterială, stimulant al peristaltismului intestinal, diuretic și dilatator bronhial. Potența efectului cafeinei depinde de câțiva factori principali cum sunt: vârsta, obiceiul de a consuma, tutunul, viteza de eliminare a organismului.

Sensibilitatea individuală la cafeină are un rol important. Unele persoane excesiv consumatoare, care încearcă să se oprească brusc din consumul de cafea, pot prezenta manifestări de dezintoxicare sub forma unor ușoare dureri de cap. Aceste simptome sunt limitate în timp și pot fi prevenite prin consumarea de cafea decofeinizată.

 

Articole Recomandate: 
Categorie: 

Ai ceva de comentat?