Deshidratarea nu cauzează crampe musculare

crampe musculare

Adaugă crampele musculare la lista de mituri: când mușchii ți se blochează, cauza nu e deshidratarea.

Știm că una din funcțiile vitale ale organismului este metabolismul apei și electroliților. În condiții normale, la o persoană sănătoasă, apa reprezintă aproximativ 50% la femei și 60% la bărbați din greutatea corporală. Păi dacă 60% din corpul meu e apă, trebuia să știu totul despre deshidratare.

Un copil iți poate deduce repede că principalele cauze ale deshidratării sunt insuficiența de apă și pierderile de apă obligatorii ( transpirație, respirație ) excesive, dar un copil nu înțelege de ce este important să se hidrateze.

Deci, este important să bem apă atunci când receptorii din organism ne spun ca ne este sete, prin "apă" ma refer de fapt și la celelalte lichide pe care le consumăm zilnic precum sucuri naturale, nectare de fructe sau compoturi care conțin și cantități importante de glucide care astfel intră în balanța hidrică și în cea calorică si nutrițională.

Cum a fost testat mitul?

Lucrarea numita "Concentrațiile plasmatice ale electroliților și statutul de hidratare nu sunt asociate cu crampele cauzate de exerciții musculare la alergătorii de distanță" a fost publicat de 11 ani și totuși mitul încă nu a murit de tot. Deși nu este singurul studiu de acest gen, este unul care pune la colț mitul crampelor cauzate de deshidratare.

Metoda utilizata

Un grup de 72 de persoane participă la un maraton de 35 de mile ( aprox. 56 km ) pentru a dezvolta crampe musculare. Toți subiecții au fost cântăriți înainte și după cursă. Au fost recoltate probe de sânge înainte, la terminarea cursei și la 60 de minute după cursă.

Probele de sânge au fost recoltate pentru a analiza concentrațiile de glucoză, proteine, sodiu, potasiu, calciu și magneziu, precum și osmolalitatea serică, hemoglobina și hematrocitul.

Subiecții au fost împărțiți în 2 grupuri: cei care au suferit crampe musculare acute au format grupul "crampe" și cei care nu au suferit de crampe musculare au format grupul "control".

Rezultatul

Nu au existat diferențe semnificative între cele două grupuri înainte și după cursă în procentul de schimbare a greutății corporale.

Rezultatele analizelor de sânge au fost puțin diferite pentru cele 2 grupuri, dar fără diferențe majore.

Pentru mai multe detalii și cifre exacte puteți vizita articolul original, unde veți găsi documentul complet disponibil pentru descărcare în format PDF. Acesta a fost publicat pe site-ul US National Library of Medicine National Institutes of Health folosind link-ul următor: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1724901/ .

Concluzii

Nu au existat modificări clinice semnificative a concentrațiilor plasmatice ale electroliților și nu a existat nici o modificare în starea de hidratare a participanților care au făcut crampe în timpul ultra-maratonului.

Chiar dacă există studii documentate și disponibile pentru informarea noastră, site-urile cu sfaturi medicale din România încă mai pun deshidratarea pe lista cauzelor pentru care apar crampele musculare ( scrie "cauzele crampelor musculare" pe Google și minunează-te). Rușine!

Articole Recomandate: 
Categorie: 

Ai ceva de comentat?