Cercetătorii au transformat CO2 în nanofibre de carbon

nanofibre-de-carbon-din-co2

Cercetătorii de la Universitatea George Washington au reușit să transforme CO2 (gaz) din aer în nanofibre de carbon solid.

Conduși de Stuart Licht, cercetătorii au creat un proces alimentat cu energie solară, care poate transforma dioxidul de carbon, un gaz care contribuie la schimbările climatice, în nanofibre de carbon solid.

Procesul funcționează astfel: Energia solară duce la doi electrozi scufundați într-un amestec de sare topită ( în acest caz, carbonat de litiu) și oxid de litiu. Dioxidul de carbon din aer interacționează cu oxidul de litiu și produce nanofibre de carbon, împreună cu mai mult carbonat de litiu și oxigen.

Licht speră că nanofibrele de carbon, care sunt incredibil de puternice și durabile, ar putea fi într-o zi utilizate într-o varietate de aplicații de la construcții la crearea de baterii mai bune litiu-ion. Dacă ar fi folosit pe scară largă, procesul ar putea transforma destul CO2 din atmosferă pentru a ajuta la încetinirea schimbărilor climatice.

Acum procesul este la scară foarte mică. A fost făcut în laborator, dar crearea unui proces suficient de mare pentru a face o diferență ar fi o provocare. Paul Fennell, un inginer chimist care nu a fost implicat în proiect, a declarat pentru BBC:
"Dacă ei pot face nanofibre de carbon, care este o țintă lăudabilă și un produs ce merită avut. Dar dacă ideea ta este de a lua CO2 din atmosferă și produce atât de multe nanofibre de carbon încât faci simțită o diferență la schimbările climatice - aș fi extrem de surprins dacă ai putea face asta"

Licht nu are planuri să comercializeze procesul, dar estimează că în cazul în care funcționează, o zonă de 10% din dimensiunea desertului Sahara dedicată acestei reacții chimice ar fi de ajuns pentru a atenua schimbările climatice. Ar fi nevoie de cantități incredibile de timp, de bani și de capital politic, dar dacă totul merge bine, cerul este limita.

Sursa: One-Pot Synthesis of Carbon Nanofibers from CO2

 

Articole Recomandate: 

Ce este inteligența emoțională(EI sau EQ): Cum să iți crești inteligența emoțională?

cresterea inteligentei emotionale

Experții în psihologie și managementul afacerilor sunt de acord; testele IQ de modă veche nu sunt indicatori clari ai potențialului uman. În timp ce modul de utilizare a matematicii, a logicii și a limbajului pot fi privite ca unități de măsură pentru IQ, implicațiile inteligenței emoționale nu pot fi ignorate.

Categorie: 

Ai ceva de comentat?