Cele 13 componente necesare stimulării unei conversații

13 componente necesare stimulării unei conversații

În timp ce mantra lui Jim Morrison poate era "Oamenii sunt ciudați", eu iubesc oamenii. Mă intrigă. Visele lor, frustrările, preocupările și acțiunile lor mă fascinează. Poveștile lor mă alimentează și mă inspiră. Cu toate acestea, cititul și privitul de la distanță e un sport pentru spectatori și nu prea e pe gustul meu. Prefer un sport de contact mai direct - conversația.

Conversația poate lua multe forme și depinde de câte din cele 13 componente ale unei stimulante sunt aplicate. Nu orice conversație e ca un vin premiat pentru bogăția aromei sale. Unele sunt de natură funcțională, în timp ce altele satisfac nevoia noastră de apartenență, angajament profesional sau actualizare de informații.

Exact cum un cocktail are mai multe ingrediente care se completează , conversațiile stimulante au următoarele componente fundamentale:

 

1. Sinceritatea este critică. Aceasta face totul mai bine. Minciunile pot fi observate cu ușurință chiar și de un ochi neantrenat.

2. Ascultatul este la fel de important. Cei mai mulți oameni nu fac acest lucru foarte bine. Este o abilitate uimitoare (care necesită un articol separat).

3. Relevanța face o mare diferență. Când filozofezi pe lângă subiect sau încerci să duci discuția altundeva, vei da dovada de lipsă de respect și chiar prostie. Dacă nu ai înțeles bine despre ce se vorbește, mai bine ascultă-i pe ceilalți și pune întrebări. Și întrebările sunt parte din comunicare, nu doar afirmațiile.

4. Sincronizarea este totul. Uneori este momentul potrivit și uneori nu. Învață să simți pulsul unei camere.

5. Valoarea ar trebui să fie o parte a conversației. Îmbunătățește calitatea vieții ? Îi face să se simtă mai bine?

6. Echilibrul între stilul de viață și business. Acesta ghidează tonul discuției. Încearcă să nu fi condescendent în discuțiile cu prietenii, chiar dacă  subiectul este "expertiza" ta. Amintește-ți că nu ești la interviu să trebuiască să le dovedești ceva.

7. Povestirile fac o conversație mai interesantă atâta timp cât sunt relevante. Exemplele pot simplifica drumul spre o concluzie.

8. Judecata. Nu uita de bunul simț când spui ceva. Nu impune oamenilor ideile proprii, expune-le fără să jignești sau să ataci oamenii din jur.

9. Ce nu spui. Ceea ce nu spui este la fel de important ca și ceea ce spui. Testezi dacă poate deduce singur? Nu spui ca să vezi unde duce discuția? Limbajul corpului ce tău ce îmi spune?

10. Adevărul. Păstrează-ți autenticitatea și evită exagerările. Nu trebuie să fi expert să recunoști când cineva "le înflorește".

11. Controversa condimentează o conversație. Aceasta coroborată cu primele 10 componente, poate duce la conversații pe care le vei ține minte o viață. Fără ele, controversa va ajunge o ceartă puerilă cauzată de părere foarte bună, adesea exagerată și nejustificată, despre tine însuți, despre valoarea și importanța ta socială;

12. Tăcerea. E cea mai puternică armă a omului. Cel nepriceput e cuprins de furie, iar cel cu bună chibzuială tace și zâmbește. Să știi când să taci e un semn de maturitate, nicidecum de slăbiciune. Dacă taci nu înseamnă că interlocutorul e mai deștept sau te domină. Înseamnă că te poți controla. Învață să folosești tăcerea pentru stimularea conversației.

13. Încheierea. Conversațiile trebuie să aibă un sfârșit ( o concluzie ). Dacă o conversație are o concluzie clară, atunci poți relua subiectul oricând plecând de la ea. Astfel vei respecta timpul investit de tine și ceilalți în discuție.

 

Conversația este o artă

Conversația este artă de considerație reciprocă și comunicare cu privire la chestiuni de interes comun care au la bază o anumită importanță pentru oameni. Toate cele 13 componente sunt influențate de nivelul de respect pe care îl ai față de interlocutor. Privește interlocutorul ca UN OM egal cu tine ( ambii scoateți cuvinte pe gură, nimic mai mult) și astfel nu vei simți nevoia să minți, să jignești, să ai un ton nejustificat de superioritate sau să lași unele lucruri intenționat în afara discuției doar de dragul de a ieși învingător dintr-o controversă

Articole Recomandate: 

Ce este inteligența emoțională(EI sau EQ): Cum să iți crești inteligența emoțională?

cresterea inteligentei emotionale

Experții în psihologie și managementul afacerilor sunt de acord; testele IQ de modă veche nu sunt indicatori clari ai potențialului uman. În timp ce modul de utilizare a matematicii, a logicii și a limbajului pot fi privite ca unități de măsură pentru IQ, implicațiile inteligenței emoționale nu pot fi ignorate.

Categorie: 

Ai ceva de comentat?