Ce face dependența de ecrane copilului tău

dependenta de ecrane

Lumea s-a schimbat incredibil de rapid pe parcursul ultimelor secole și va continua să se schimbe din ce în ce mai rapid. Acest lucru a făcut mulți oameni să se întrebe ce căutăm și în ce direcție va evolua specia din care facem parte.

Oare ce impact au calculatoarele, internetul și telefoanele mobile, printre altele, asupra copiilor? Ei bine, s-ar putea să facă mai mult rău decât bine. Majoritatea cercetătorilor au ajuns la un consens că doar radiațiile de la aceste dispozitive pot fi foarte dăunătoare pentru sănătate pe termen lung. În momentul de față, oamenii din generația care a crescut odată cu internetul și telefoanele mobile au în jur de 30 de ani și cercetătorii sunt cu ochii pe efectele negative care ies la suprafață.

Mai multe studii au demonstrat că radiațiile de la telefoanele mobile pot cauza cancer. Știai că "Agenția Internațională pentru Cercetări asupra Cancerului"(IARC) a spus încă din 2011 că radiațiile de la telefoanele mobile, printre altele, pot fi cancerigene? Sursa

Pericolele utilizării telefoanelor mobile au câștigat credibilitate în 2011 când Organizația Mondială a Sănătății a recunoscut că radiațiile de la telefoanele mobile pot cauza cancer. Declarația s-a bazat pe deciziile luate de 31 de cercetători, din 14 țări diferite, după analiza dovezilor științifice care sugerau asta. Poți citi mai multe despre asta aici. O știre destul de îngrijorătoare, având în vedere că radiațiile sunt absorbite de creierul unui copil mai mult decât de cel al unui adult.

 

 

Este de asemenea important de notat că au fost făcute și cercetări care arată că nu este nici o legătură între telefoanele mobile și cancer, dar nici unul din ele nu au fost pe termen lung, din moment ce utilizarea telefoanelor mobile e o chestiune apărută recent, poate prea recent ca să înțelegem potențialele consecințe dăunătoare pe care le au.

O altă problemă este dependența. În China, de exemplu, adolescenții devin dependenți de ecranele electronicelor. Fie că vorbim despre telefoane mobile, computere sau jocuri pe televizor, mulți dintre cei tineri petrec nenumărate ore în fața ecranului uitând de mâncare, somn sau chiar de nevoia de a merge la toaletă. Conform unui articol postat pe New York Times, mulți ajung chiar să vadă lumea reală ca fiind falsă.

În China, acest fenomen este considerat o tulburare clinică și în consecință au fost create centre de reabilitare unde tinerii "dependenți de ecrane" sunt izolați complet de ele. Deși rata de succes al acestor centre de tratament este încă necunoscută, ne pictează o imagine sumbră a erei tehnologice în care trăim și nicidecum de bun augur pentru viitorul nostru.

Studiile din China arată că persoanele care petrec mai mult de 6 ore pe internet pentru altceva decât locul de muncă sau pentru studiu sunt predispuse să devină dependente.

Mai jos este un trailer pentru documentarul "Web Junkies" care mai luminează puțin în legătură cu acest aspect tulburător al vieții noastre "moderne":

 

 

Acest fenomen nu este prezent doar în China, el poate fi observat pe toată Terra.

În timp ce dependența de internet nu este încă considerată ca o problemă medicală în toate țările, nu există nici o îndoială că tinerii sunt online și în afara realității pentru mai multe ore pe zi decât experții consideră că este sănătos pentru o dezvoltare normală. Această dependență începe de multe ori cu telefon mobil sau o tabletă primită de la părinți pentru a se distra online în loc să observe lumea din jurul lor și să interacționeze cu persoane reale.

Odată cu trecerea timpului, acest tip de dependență și comportament devin deranjante. Puterea pe care unele corporații multinaționale o au, împreună cu tactici de marketing inteligente fac practic orice produs sau idee aleasă de ei să fie de dorit pentru mintea umană - lucru îngrijorător. Acum câțiva ani, Academia Americană de Pediatrie a constatat că majoritatea copiilor de 8-10 ani petrec aproape 8 ore pe zi folosind diverse dispozitive conectate la internet și adolescenții ajung să petreacă până la 11 ore pe zi online.

Un studiu făcut de Centrul pentru Reducerea Agresiunii din Massachusetts, SUA ( MARC ), care a inclus peste 20.000 de copii din clasele a 3-a până în a 12-a, a demonstrat că aproximativ 20% din elevii de clasa a 3-a dețineau deja un telefon mobil. Procent care a fost de aproximativ 25% la cei de clasa a 4-a, 39% la cei de clasa a 5-a și 83% la cei mai mari. Poți citi studiul aici

Acum gândește-te la asta pentru un moment, nu ți se pare alarmant? Ce se întâmplă și de ce se întâmplă asta? Telefoanele mobile, computerele și tabletele preiau treptat controlul vieților noastre. În timp ce majoritatea dintre noi rămânem în contact cu aceste tehnologii, lumea continuă să sufere în diverse moduri.

E aproape ca și cum suntem făcuți să nu ne intereseze, făcuți să ni se distragă atenția. În afara programului de la 9 la 17, ne preocupă electronicele, sportul, divertismentul și altele. Am devenit o specie care își neglijează casa. Oamenii au nevoie de Pământ, dar Pământul nu are nevoie de oameni. Din fericire, tot mai mulți oameni încep să se trezească, tot mai multe persoane încep să fie îngrijorate și acest lucru are un impact pozitiv. Încă mai avem un drum lung de parcurs și probleme precum cele prezentate în prezentul articol sunt printre lucrurile pe care trebuie să le avem în vedere.

 

Articole Recomandate: 
Categorie: 

Ai ceva de comentat?