Ce face cafeaua creierului tău?

creierul pe cafea

Având în vedere efectele sale stimulante, putem deduce ușor de ce cafeaua este a doua cea mai comercializată comoditate la nivel mondial, după petrol. Cafeaua ne alungă somnolența și ne ține în mișcare în zilele lungi de muncă. Cum funcționează cafeaua? Ce face cafeaua creierului tău?

Când ești treaz, un compus chimic numit adenozină se acumulează în creierul tău. Această adenozină se leagă de receptorii care facilitează încetinirea funcțiilor de semnalizare ale creierului tău și induce o senzație pe care o numești somnolență. Cu cât stai mai mult treaz, cu atât concentrația de adenozină crește.

Structura chimică a cafeinei este semnificativ similară cu cea a adenozinei. O celulă nervoasă nu vede nici o diferență între ele, drept consecință aceasta va permite ca de receptorii de adenozină să se lege fie o moleculă de cafeină fie una de adenozină. În momentul în care bei cafea, moleculele de cafeină intră în competiție cu adenozina pentru crearea de legături cu receptorii. În jargon științific acest proces este numit inhibare competitivă deoarece cafeina inhibă efectele adenozinei câștigând cursa pentru ocuparea receptorilor destinați adenozinei.

Astfel, atunci când cafeina este cea care ocupă receptorii, nu mai simți acea stare de somnolență care rezultă atunci când acolo se leagă adenozina, în schimb, în loc de incetinire a funcțiilor de semnalizare ale creierului tău celulele accelerează și transmit foarte rapid semnale - astfel înlocuind starea de somnolență cu starea de alertă oferită de cafeină.

Dar ce se întâmplă cu adenozina? Odată ce creierul observă că adenozina nu s-a legat de receptori, acesta răspunde prin crearea de noi receptori pentru a satisface cererea. Asta înseamnă că pe termen lung, vei avea nevoie de tot mai multă cafea pentru a obține același efect. De asemenea, înseamnă că dacă încerci să te lași de cafea sau nu bei cafea într-o zi s-ar putea să te simți mai obosit decât te-ai simțit vreodată înainte să bei cafea.

Efectele cafeinei nu se opresc aici. Datorită faptului că aceasta accelerează transmisia de semnale în creier, glanda pituitară (sau hipofiza) - o glandă secretoare de hormoni aflată la baza creierului în zona numită „șaua turcească” - interpretează această excitație puternică a neuronilor ca fiind o stare de urgență. Ca urmare, glanda pituitară stimulează sistemul nervos simpatic (SNS) prin eliberarea de adrenalină.

SNS este responsabil pentru "reacția de fugă sau luptă" a corpului și pregătește organismul pentru situațiile stresante prin creșterea ritmului cardiac, facilitarea eliberării zahărului de către ficat și dilatarea pupilelor, printre altele. Aceste efecte, împreună cu efectele directe ale cafeinei produc acel impuls căruia omul de rând îi spune "efectele cafelei" și care a făcut cafeaua atât de populară la nivel mondial.

Având în vedere cele menționate mai sus, poți deduce că efectul cafelei este să îți țină creierul într-o stare prelungită de urgență, lucru care nu are cum să fie bun pentru sănătatea ta.

 

 

 

 

Articole Recomandate: 
Categorie: 

Ai ceva de comentat?