Când vom avea Internet din spatiu?

internet din spatiu

Conform unor estimări, mai mult de jumătate din populația lumii nu are acces la internet. În mai multe regiuni accesul la acesta este nesigur. Desigur, acest lucru înseamnă că e dificil pentru oamenii și întreprinderile din aceste zone să participe și beneficieze de comunitatea online la nivel mondial. În timp ce comunicarea se face din ce în ce mai mult în mediul digital, aceste persoane riscă sa fie lăsate în urmă complet.

Investițiile în cablu de fibră optică necesare pentru internet de mare viteză pot fi costisitoare, motiv pentru care această infrastructură este adesea absentă în mare parte a lumii în curs de dezvoltare. Acest lucru nu a trecut neobservat de unele dintre cele mai mari firme de tehnologie din lume. De fapt, SpaceX, Google, Virgin Galactic, și chiar Facebook au anunțat că plănuiesc să ofere acces la Internet teritoriilor fără conexiune și infrastructură. Pentru a reuși acest lucru, ei trebuie să dezvolte noi metode inovatoare de furnizare de servicii.

 

Viața pe Marte?

 

Societatea de zbor spatial privata a lui Elon Musk, SpaceX, dorește sa lanseze mii de sateliți în orbita joasă a Pământului, care să stabilească conexiuni la internet chiar și în cele mai îndepărtate colțuri ale lumii. Spre deosebire de sistemele actuale de sateliți geostaționari ca SiriusXM, HughesNet și Inmarsat, SpaceX va menține un număr mare de sateliți mici în orbită aproape de suprafața Pământului pentru latențe de transmisie de date ce rivalizează cu sistemele bazate pe fibră optică. Musk a declarat că acest proiect este un obiectiv pe termen lung: în timp ce acesta poate începe să devină operațional în termen de cinci ani, ar putea sa treacă până la 15 ani până să ajungă la capacitatea maximă. Acest sistem este de așteptat să coste peste 10 miliarde dolari. Deși profiturile obținute din această întreprindere sunt necunoscute în prezent și s-ar putea dovedi a fi iluzorii, Elon Musk a decis deja la ce le va folosi: stabilirea unei colonii umane pe Marte.

 

 

Baloanele Loon

 

Între timp, gigantul Google flirtează cu mai multe moduri de a extinde acoperirea pe internet și, prin extensie, a bazei proprii de utilizatori din întreaga lume. "Proiectul Loon" presupune folosirea de baloane cu heliu în stratosferă pentru a facilita comunicarea între internet terestru și telefoanele mobile ale utilizatorilor. Proiect Loon a fost deja testat în Noua Zeelandă și Brazilia. Cu toate acestea, Google își asigură pariurile sale - în aprilie 2014, a achiziționat producătorul de drone Titan Aerospace, iar în acest an a anunțat, de asemenea, o investiție considerabilă în SpaceX. În mod evident, Google nu vrea sa fie lăsat în afara oricăror evoluții posibile în domeniu.

 

OneWeb - activ pana in 2018

 

Antreprenor Greg Wyler, un fost angajat Google, urmărește să construiască un sistem prin satelit similar cu cel dorit de Elon Musk. Cei doi oameni de afaceri au discutat mai demult despre posibilitatea de a lucra împreună, dar se pare că au viziuni diferite, așa că Wyler va construi propriul sistem, numit OneWeb. Infrastructura pentru OneWeb va fi mai ieftină și mai rapid de construit decât propunerea făcută de SpaceX. Proiectul lor ar putea deveni activ până în 2018 și va costa nu mai mult de 2 miliarde de dolari. Richard Branson de la Virgin Galactic a decis să investească în OneWeb, care va construi vehiculul LauncherOne ce va lansa sateliți pentru ei.

 

Facebook va zbura si el

 

Facebook, să nu fie mai prejos, a început propriul Laboratorul de Conectivitate. Într-un efort de a concura cu baloanele Google, în acest "Laborator" creează drone care pot fi folosite pentru a furniza conexiune la internet. Dronele se vor alimenta cu energie solară și vor zbura la o altitudine mult mai mare decât avioanele de pasageri. Facebook explorează, de asemenea, metode de comunicare optică în spațiu liber, un mijloc de transmitere de date pe distanțe mari, folosind lasere cu infraroșu.

 

Toti avem de castigat din asta

 

Acestea sunt doar câteva dintre organizațiile care doresc să extindă acoperirea de internet la nivel global prin mijloace neortodoxe. Se pare că, Jeff Bezos de la Amazon dorește, de asemenea, să intre în acest concurs, prin compania sa "Blue Origin" , fondată in secret. În timp ce motivele din spatele tuturor acestor eforturi variază și nu sunt 100 la sută altruiste, umanitatea ca un întreg va avea doar de câștigat din ele. Când o țară este "online", internetul are capacitatea de a-i accelera creșterea economică în foarte scurt timp. Într-adevăr, în cursa pentru conectarea globală la internet, nu pot exista pierzători.

 

 

Articole Recomandate: 

Ce este inteligența emoțională(EI sau EQ): Cum să iți crești inteligența emoțională?

cresterea inteligentei emotionale

Experții în psihologie și managementul afacerilor sunt de acord; testele IQ de modă veche nu sunt indicatori clari ai potențialului uman. În timp ce modul de utilizare a matematicii, a logicii și a limbajului pot fi privite ca unități de măsură pentru IQ, implicațiile inteligenței emoționale nu pot fi ignorate.

Categorie: 

Ai ceva de comentat?