7 Motive să bei cafea

7 beneficii ale cafelei

Cafeaua nu este doar o băutură caldă și energizantă, aceasta îți aduce și alte beneficii. În ultimii ani, oamenii de știință au studiat efectele cafelei asupra sănătății, iar rezultatele obținute au fost cel puțin interesante.

1. Cafeaua te poate face mai inteligent

Cafeaua nu te ține doar treaz, te poate face literalmente mai inteligent, de asemenea. Ingredientul activ din cafea este cafeina, care este un stimulent și cea mai frecvent consumată substanță psihoactivă din lume.

Mecanismul primar al cafeinei în creier este blocarea efectelor unui neurotransmițător inhibitor numit Adenozina.
Prin blocarea efectelor inhibitoare ale adenozinei, cafeina crește de fapt activitatea neuronală din creier și declanșează eliberarea altor neurotransmițători, cum ar fi dopamina și noradrenalina (Adenosine, Adenosine Receptors and the Actions of Caffeine, Caffeine and the central nervous system: mechanisms of action, biochemical, metabolic and psychostimulant effects)

Multe studii controlate au examinat efectele cafeinei asupra creierului și au demonstrat că îmbunătățirile aduse de cafeină pot fi la starea de spirit, timpul de reacție, memorie, vigilență și funcția cognitivă generală. (The impact of caffeine on mood, cognitive function, performance and hydration: a review of benefits and risks).

Morala: Cafeina blochează un neurotransmițător inhibitor în creier, ceea ce duce la un efect net stimulant. Studiile arată următorul lucru: cafeina îmbunătățește atât starea de spirit cât și activitatea creierului.

2. Cafeaua te ajută să arzi grăsimi și îmbunătățește condiția fizică

Există un motiv pentru care cafeina este printre ingrediente în majoritatea suplimentelor comerciale pentru arderea grăsimilor.
Cafeina, parțial datorită efectului său stimulator asupra sistemului nervos central, crește metabolismul și crește oxidarea acizilor grași (Caffeine and coffee: their influence on metabolic rate and substrate utilization in normal weight and obese individuals , Effects of caffeine ingestion on NE kinetics, fat oxidation, and energy expenditure in younger and older men , Effects of caffeine on energy metabolism, heart rate, and methylxanthine metabolism in lean and obese women).

Cafeina poate îmbunătăți, de asemenea, performanțele atletice prin mai multe mecanisme, inclusiv prin mobilizarea acizilor grași din țesutul adipos (Effects of caffeine ingestion on metabolism and exercise performance , Caffeine and sports activity: a review).

În două meta-analize separate, cafeina a crescut randamentul la exerciții cu 11-12% în medie (Effects of caffeine ingestion on exercise testing: a meta-analysis , Effects of caffeine ingestion on rating of perceived exertion during and after exercise: a meta-analysis).

Morala: Cafeina crește metabolismul și ajută la mobilizarea acizilor grași din țesutul adipos. Aceasta poate îmbunătăți, de asemenea, performanțele tale sportive.

3. Cafeaua scade drastic riscul de diabet de tip 2

Diabetul de tip 2 este o boală legată de stilul de viață, care a atins proporții epidemice, crescând de 10 ori în câteva decenii și care acum afectează circa 300 de milioane de oameni.

Această boală este caracterizată de un nivel ridicat de glucoză în sânge datorită rezistenței la insulină sau incapacitatea de a produce insulină.

În studiile observaționale, cafeaua a fost, în mod repetat, asociată cu un rist mai mic de diabet. Reducerea riscului variază de la 23% până la 67% (Coffee, tea, and incident type 2 diabetes: the Singapore Chinese Health Study , Coffee and tea consumption and risk of type 2 diabetes , Coffee consumption and the incidence of type 2 diabetes in men and women with normal glucose tolerance:The Strong Heart Study , Coffee Consumption and Risk of Type 2 DIabetes A Systematic Review).

Am găsit un articol de revizuire a 18 studii cu un total de 457.922 de participanți. Fiecare ceașcă suplimentară de cafea pe zi a redus riscut de diabet cu 7%. Cu cât mai multe cafele băute, cu atât mai mic a fost riscul.(Coffee, Decaffeinated Coffee, and Tea Consumption in Relation to Incident Type 2 Diabetes Mellitus. A Systematic Review with Meta-Analysis)

Morala: Consumul de cafea este asociat cu un risc redus drastic de diabet de tip 2. Oamenii care beau mai multe cești de cafea pe zi sunt cel mai puțin predispuși să devină diabetici.

4. Cafeaua poate scădea riscul de Alzheimer și Parkinson

Nu numai că poate să te facă mai deștept pe termen scurt, dar cafeaua îți poate proteja și creierul tău la bătrânețe.
Boala Alzheimer este cea mai frecventă afecțiune neurodegenerativă din lume și una dintre principalele cauze pentru demență.

În studiile prospective, băutorii de cafea au un risc de până la 65% mai mic de a dezvolta Alzheimer și demență (Does caffeine intake protect from Alzheimer's disease? , Caffeine as a Protective Factor in Dementia and Alzheimer's Disease).

Parkinson este a doua cea mai comună maladie neurodegenerativă, caracterizată de moartea neuronilor generatori de dopamină din creier. Cafeaua poate reduce riscul de Parkinson cu 32-60%(Coffee and tea consumption and the risk of Parkinson's disease , Association of Coffee and Caffeine Intake With the Risk of Parkinson Disease , Prospective study of caffeine consumption and risk of Parkinson's disease in men and women  , A meta-analysis of coffee drinking, cigarette smoking, and the risk of Parkinson's disease)

Morala: Cafeaua este asociată cu un risc mult mai mic de demență și tulburări neurodegenerative precum Alzheimer și Parkinson.

5. Cafeaua poate fi extrem de bună pentru ficat

Ficatul este un organ remarcabil, care efectuează sute de funcții vitale pentru organism, dar este foarte vulnerabil la insulte moderne, cum ar fi consumul excesiv de alcool și fructoză.

Ciroza este stadiul final al leziunii hepatice cauzate de boli cum ar fi alcoolismul și hepatita, unde țesutul hepatic a fost înlocuit în mare măsură de țesut cicatricial.

Mai multe studii au arătat că riscul de ciroză poate fi redus de cafea cu până la 80%, cel mai puternic efect fiind la cei care beau 4 sau mai multe cești de cafea pe zi (Coffee, Caffeine, and the Risk of Liver Cirrhosis , Coffee Intake and Mortality from Liver Cirrhosis , Coffee, Cirrhosis, and Transaminase Enzymes).

Cafeaua poate reduce, de asemenea, riscul de cancer la ficat cu aproximativ 40%(Coffee Consumption and Risk of Liver Cancer: A Meta-Analysis , Coffee consumption and the risk of primary liver cancer: Pooled analysis of two prospective studies in Japan).

Morala: Cafeaua pare să protejeze împotriva anumitor tulburări hepatice, reducând riscul de cancer la ficat cu 40% și de ciroză cu până la 80%

6. Cafeaua poate reduce riscul de moarte

Mulți oameni par în continuare să creadă că este nesănătos să bea cafea.

Acest lucru nu este surprinzător deoarece este foarte comun pentru înțelepciunea convențională să fie în contradicție cu ceea ce spun exact studiile actuale.

În două studii epidemiologice prospective foarte mari, băutul de cafea a fost asociat cu un risc mai mic de deces din toate cauzele (The Relationship of Coffee Consumption with Mortality).

Acest efect este deosebit de profund la persoanele ce suferă de diabet de tip 2, un studiu care arată că băutorii de cafea au avut un risc cu 30% mai mic de deces pe o perioadă de 20 de ani (Coffee consumption and risk of total and cardiovascular mortality among patients with type 2 diabetes).

Morala: Consumul de cafea a fost asociat cu un risc mai mic de deces în studii epidemiologice prospective, în speciat la persoanele ce suferă de diabet de tip 2.

7. Cafeaua are substanțe nutritive și antioxidanți

Cafeaua nu este doar apă neagră.
Multe dintre substanțele nutritive din boabele de cafea o transformă în băutura finală, care conține de fapt o sumă decentă de vitamine și minerale.

O ceașcă de cafea(237g) conține:

2% din DZR pentru Niacină (B3), tiamină (B1) și Magneziu.

11% din DZR de Riboflavina (Vitamina B2).

6% din DZR pentru Acid Pantotenic (vitamina B5).

3% din DZR de Potasiu și Mangan.

(Coffee, brewed from grounds, prepared with tap water)

Poate nu pare mult, dar dacă bei mai multe cești de cafea pe zi, procentajele cresc rapid.
Dar asta nu e tot. Cafeaua conține, de asemenea, o cantitate masivă de antioxidanți. De fapt, cafeaua este cea mai mare sursă de antioxidanți în dieta occidentală, devansând fructele și legumele combinate(Intake of Antioxidants in Coffee, Wine and Vegetables Are Correlated with Plasma Carotenoids in Humans , Contribution of beverages to the intake of lipophilic and hydrophilic antioxidants in the Spanish diet).

Morala: Cafeaua conține o cantitate decentă din mai multe vitamine și minerale. De asemenea, este cea mai mare sursă de antioxidanți în dieta modernă.

Mesajul de luat acasă

Chiar dacă în cantități moderate cafeaua este bună pentru tine, dacă bei prea multă aceasta poate deveni dăunătoare.

Aș dori, de asemenea, să subliniez faptul că multe dintre studiile de mai sus au fost de natură epidemiologică. Astfel de studii pot prezenta numai asocierea, ele nu pot dovedi că efectele au fost cauzate de cafea.

Pentru a te asigura că ai toate beneficiile pentru sănătate oferite de cafea, nu pune zahăr sau alte minuni în cafea!
În cazul în care tinde să îți afecteze somnul, atunci poți să nu bei cafea după ora 14.

La sfârșitul zilei, pare destul de clar că personajul negativ "CAFEAUA" prezentat de oamenii care nu sunt la curent cu ultimele studii în domeniu este literalmente printre cele mai sănătoase băuturi de pe planetă.

Articole Recomandate: 
Categorie: 

Ai ceva de comentat?